Landmark Yang Ohsem di Seluruh Negara

Tuesday, March 13, 2012

Assalamualaikum semua.

LANDMARK. Apakah?...

Landmark tu sebenarnya benda yang menolong korang-korang semua nak identify sesuatu lokasi. Boleh jadi bangunan ke waterfront ke or anything. Contoh la kan korang nak cari mana rumah aku. Aku inform rumah aku sebelah KLCC. Korang mesti tahu kan. Itu contoh. Jangan kau tunggu pulak aku datang jemput Dollah. Rumah aku kat Klang. Jawabnya kau tunggu lah sampai tahun depan. So itulah maksud landmark. Clear?

Mari kita jelajah awesome and inspiring landmark around the world..=))

AUSTRALIA


Ayers Rock


Sydney Opera House. Aku cyes nak masuk sangat dalam Opera House ni. The roof design just cool.

BRAZIL


One of the seven wonders, Christ on the Corcovado

FRANCE


Tak pernah nampak? Nak tipu lettew..Eiffel Tower.


Notre Dame. Budak-budak architecture kalau tak kenal malu sebab belajar kot bangunan ni masa sejarah seni bina.


Arc de Triomphe. Struktur arc sangat mengkagumkan kot. Sila tutup mulut anda.

SAUDI ARABIA


Masjidil Haram, Makkah. Our kiblat. Bila lah aku dapat jejak tempat ni. Hee.

UNITED STATES OF AMERICA


Statue of Liberty, New York.


Ingat tak scene king kong atas Empire State ni?

VENEZUELA


Korang rasa apa nama water fall ni? Angle Fall. It's just amazing macam air turun dari kayangan weyh.

ITALY


Colloseum, Rome. Zaman dulu tempat ni ialah teater untuk zaman Rom. 


Tower of Pisa. Kat Mesia kita pun ada la. Tak yah pergi jauh-jauh. Hahah. Menara Condong,Telok Intan.

INDIA


Taj Mahal. Kesian arkitek dia. Aku sangat simpati.

EGYPT


Great pyramid of Giza. The only seven wonders yang kekal since the ancient.

SPAIN


Aku sangat kagum. Istana islam di negara barat. Alhambra, Granada, Spain.

GREECE


Aku berani bet ramai yang tahu tempat ni kan. Nak-nak korang yang form 5 kan. ACROPOLIS, Athens.Totally superb. 

CANADA


Niagara Falls. Canada and US border. Since ada aktiviti naik bot untuk pelancong, korang kena pakai baju hujan kalau tak alamatnya basah la korang.

RUSSIA


St. Basil's Cathedtral. Femes kot tempat ni. 


Kremlin. Aku ada kawan belajar sini. Weyh kalau terbaca belog aku kan. Tolongkan petik bunga yang kaler purple tu. Simpan. Balik Mesia bagitahu aku. Berkenanlah. 

UNITED KINGDOM


Big Ben, London. Aku ada kawan duduk UK. Dia kata kalau datang London, tunggu kat bawah clock tower ni. One of the best-known landmark in London KATANYA.


Stonehenge, Salisbury. Structure yang misteri sampai sekarang para pengkaji tak dapat nak huraikan.

So tahu dah apa itu landmark. Jelas terang dan nyata bukan? Kenapa tak masukkan landmark Malaysia? Aku dah tak ingat tanah air ke? Nantilah next post. Kalau aku kasi tahu konpem-kompen korang pun tahu kan. kan. kan.



Sejak bermenjak-menjak ni, asyik hujan je. Baju aku pun tak kering. Nampak gayanya pakai baju yang samalah pergi office. *office aku tak ada yang lelaki hensem so aku tak peduli sangat.

PICTURE SOURCES www.hongkiat.com























You Might Also Like

1 comments

  1. Hey! I know this is kinda off topic but I'd figured I'd ask.
    Would you be interested in trading links or maybe
    guest writing a blog post or vice-versa? My website addresses a lot
    of the same topics as yours and I think we could greatly
    benefit from each other. If you happen to be interested feel free
    to send me an e-mail. I look forward to hearing from you!
    Fantastic blog by the way!

    Take a look at my weblog ... JaimeeCDefont

    ReplyDelete

komen je. Tak kena bayar pun. OHOHO