ads

Thursday, January 26, 2012

20 TIPS KULIT CANTIK & SIHAT


Assalamualaikum semua.


Siapa yang tak nak kulit cantik cakap dengan aku. Semua orang nak. Kulit gebu macam Lisa Surihani. Halus macam baby. So cute. Bukan halussss yang Harith Iskandar cakap kat iklan nescafe tu ya. Aku bagi tips ni bukan sebab kulit aku cantik. Aku ni bukannya cantik pun. CUIT. Astagfirullah. Semua makhluk yang Allah cipta semuanya cantik-cantik belaka so aku ni cantik lah kan. Cukup-cukup la tu SA. Aku tak cakap la kulit aku cantik, mulus bagai kan tapi apa salahnya kita cuba try test tips ni sama-sama okay.

 Segar!

Mari mulakan pagi kita yang indah dengan minum segelas jus buah-buahan yang segar. Setiap hari perisa yang berlainan. Wah heaven gila.

 Sayangi diri

Elakkan diri daripada berada ruang perokok. Uwekks. Sesak nafas kot. Lebih baik habiskan masa bersama-sama member intan payung kita. Tengok wayang ke tapi gossip nahhh...

 Sedapnya salad buah-buahan


Ciptakan salad buah-buahan kaya dengan serat dan antioksida yang tinggi. Contoh anggur, blueberry dan banyak lagi. You can mix it together with honey and you can squeeze a lemon too.

 Krim pelembab


Setiap kali keluar rumah, make sure pakai pelembab supaya kulit kekal lembap dan sihat sentiasa.


 Bersenam


Jangan malas bersenam! Kalau korang tak ada masa, jalan kaki atau turun naik tangga pun tak apa. Kalau tak pun korang pergi parking kereta jauh-jauh then jalan ke tempat korang nak tuju. Bagus tak idea aku?

 Avoid it!

Makan fast food. Tak boleh sebenarnya walaupun pahit, kita mesti terima untuk sahut cabaran kulit cantik. Try makan makanan yang segar di dalam menu diet korang. Contoh sayuran dan buah-buahan walaupun tak kenyang!



RASA macam nak masuk je kan. Jaga kaki anda. Anda kan nak kulit cantik..


 Spa



Manjakan diri anda di spa! Badan kita mesti segar bugar punyalah

 Ajak member kita lepak kat rumah



Hidangkan member kita pelbagai jenis makanan yang berkhasiat. Satu kelainan kan? To those yang tahu lokasi rumah aku, datanglah. Aku kasi korang epal sorang satu sambil sahut cabaran jom miliki kulit sihat! (tak pepasal korang terlibat HAHA)

 Tanggalkan segala kotoran


Hilangkan sel kulit mati dengan skrub. Lakukan seminggu sekali okayy.


 Omega 3



Contohnya ikan salmon dan walnut. Bukan je boleh prevent cancer cell bahkan boleh turunkan kadar obesiti dalam badan! Tahukah korang yang tekstur ikan salmon akan jadi sangat lembut bila kita titiskan perahan lemon. Korang boleh makan tanpa masaknya aduhai!


 Rileks


Korang stress? Aku pun sama. Dateline untuk aku submit drawing aku dah nak dekat! Wargh! Tapi tak apa. Rileks. Mari kita cuba kawal tekanan kita. The better way is listening music atau tidur! Yang aku bold ni memang feveret aku.


 Lakukan facial sendiri


Jimat kot. Tundukkan kepala di permukaan besen yang telah diisi dengan air panas. Then, tutup kepala dan ruang udara dengan tuala. Last sekali, sapu muka dengan krim malam.


 Minum lebih banyak air!


Of course bebeyh. At least lapan gelas. Coke? TAK BOLEH BIB! Sapa BIB? Ntah aku main letak je nama tu. Kalau ada yang baca bernama Bib. OHOHO. Maaflah. Jika muka korang rasa kering, semburkan muka korang dengan facial spray. Macam mak KIM JOO WON DALAM SECRET GARDEN. SMELLL~~




 Bangun awal

Hah, Ni yang aku payah ni. Aku yakin korang pun sama kan. Tapi you have too. Dah bangun pergi buat yoga. Tak pandai? Belajar dari yang pakar.


 Pergi holiday!



Ambil masa korang untuk bercuti. Tak kisahlah seminggu ke, sebulan ke atau setahun sekali. Mesti lagi bersemangat lagi lepas cuti.


TAK NAK!


Katakan tak nak pada merokok.


Kurangkan ye..


Kurangkan garam dan makanan yang masin sebab boleh buat muka kita jadi sembap.


Cuci wajah



Sebelum tidur, make sure basuh muka korang supaya bersih dari sebarang makeup dan juga debu.


 Toksin


Singkirkan toksin dalam badan korang. How? Dapatkan bantuan dari yang pakar. For sure badan korang lepas ni ringan dan sihat.


 Cleansing milk


Usually untuk kulit kering sepatutnya bersihkan muka dengan cleansing milk,urutan lembut dan sapu dengan krim pelembap. Pilih pembersih dengan pH balanced dan non detergant.



JOM KITA RAMAI-RAMAI MENJAYAKAN KEMPEN CANTIKKAN KULIT. Hoyeahhhh..AJAJA FIGHTING!


SEMANGAT aku terus berkobar-kobar tengok Dennis Oh kasi semangat. Tak boleh hampakan dia ni. OHOHO



TQ kerana sudi membaca entry diatas. HOHOHO

13 comments:

  1. good tips. bole buang toksin dgn minum air byk2 k. bole jugak nk mkn supplement untuk mknan tambahan. peace ^.^

    ReplyDelete
  2. thanks..=)
    betul2x..menum air sampai kembung..wee~~

    ReplyDelete
  3. laen kali bg tips kruskan badan lak..oke...heheee...-nekmoh..
    hahhaaaahaha

    ReplyDelete
  4. bestlah 20 tip ni! ringkas n mudah nak ingat! akak suka! :)

    ReplyDelete
  5. Best giler.. ^_^

    ReplyDelete
  6. Useful tips..yg penting jg pemakanan kita..ape yg kita mkn @ minum itulah diri kita...

    ReplyDelete
  7. Perkongsian yang sangat menarik. Info yang berguna sangat. Terima kasih admin.

    Lebih banyak tips kecantikan di sini,
    http://KedaiVitaminFatimah.Wordpress.Com

    ReplyDelete
  8. good tips.boleh diamalkan.inshaa Allah

    ReplyDelete
  9. Perkongsian yang sangat menarik admin. Saya juga ada share tip kurus dan tip kecantikan di blog saya. Jemputlah melawat: http://bit.ly/beautyfatimah

    ReplyDelete
  10. Perkongsian yang sangat menarik admin. Saya juga ada share tip kurus dan tip kecantikan di blog saya. Jemputlah melawat: http://bit.ly/beautyfatimah

    ReplyDelete
  11. Perkongsian yang sangat menarik. ��

    ReplyDelete

komen je. Tak kena bayar pun. OHOHO

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...