Aku Student Architecture Bukan Dokter Cinta

Sunday, April 28, 2013


Assalamualaikum semua.


Ehem-ehem. Architect-to-be lah..



Almost the end of May..and next June pula kan. I love June. Fine. Fine. Fine. Dengan ini aku nak isytiharkan aku telah tamat menjalani Diploma in Architecture di Politeknik Port Dickson. HA HA HA. Rasa macam semalam je baru join hari orientasi. Tup tup dah tiga tahun. OH-UH. It's quite a long period.

Pada awal semester satu aku langsung tak berminat dan bersemangat. Kenapa? Bacalah ni kalau nak tau. Aku rasa macam nak habis cepat. Mengapakah aku di poli???? But when aku fikir-fikir balik, semua yang terjadi ada hikmahnya…



Weyh. Mesti kau semua pelik aku ni tak macam budak architecture kan kan kan? Kerja aku update pasal cinta. You know what. Ada budak komen,

 YAW SYAF, AWAT HANG TAK TUKA' SAJA HEADER BELOG HANG? BUAT MALU SAJA.

Memanglah aku budak architecture tapi cinta tu universal kot. Everybody needs love. Kan. Architecture punya kos kan busy, kau ni macam tak buzy je. Nope. Aku buzy. Sangat. Sampai kadang-kadang tak sempat nak makan, mandi dan tidur. Hey awak ni tak perasan ke semester akhir ni saya cuma update 10 entry je. What??? Only 10??  Dulu kalau masa praktikal aku dah boleh update 70 entry kot. Nampak tak beza kat situ?

Sepanjang aku berada di PPD, I gained a lot of things. Knowledge, friends, memories and love. Uh-ho yang love tu bukan seperti yang korang sangka kan. Ya daripada aku noob gila tentang architecture dan sekarang banyak ilmu di dada kata kaw. Thanks to all the lectures and friends either senior or junior dan juga legend yang mengajar saya tentang architecture. Too precious..=)


Oho ho. Aku nak cerita sikit. Sikit je tak banyak.



Semester 1

My classmates uoallsss.

We were enjoying our class..:D


Gila innocent muka aku semester satu nih...!

Final board for graphic presentation subject.

Semester 2


Sewaktu brainstorming programme.

First project in design subject. Shop interior.

Final project in design subject. Orang kata pantai site aku bersih sangat nih..Haih.


 Classmates. Maintain lagi aku ni.. Ohoho


Semester 3

 Kadang-kadang senyum tak payah nampak gigi kan..ahaha

Malam pesta siswa-siswi. Whoah kau jangan ingat aku tak pandai berpesta. Siap berbaju kurung kot. Alahai anak siapa yang sopan ni!


Semasa case study di MATIC. 

Semasa architectural exhibition di One Utama.

 Case study di Kg. Morten, Melaka

Semester 4

Aku praktikal time ni dekat Arkitek Jazsidhu kat Ampang. Klik sini.

Semester 5


Berdating. Eh tak kita orang tengah berdiskusi. Ceh mamaparazzi mana yang tangkap gambar ni lol.

Menghadiri exhibition tentang green technology di KLCC. Wait asal muka aku macam baru bangun tidur?? (´._.`)


Hemm yang ni sewaktu berjimba. Hah yelah asyik buat kerja je. Ni masa nak release stress.

Final board in design subject. Islamic Information Centre.

Model nya lorh.

Jamuan raya yang howoe.

Semester 6


Collaboration with ISTN from Indonesia for measured drawing project. Cari mana aku..ahaha


Rumah keluarga angkat bagi project lukisan terukur di Kuala Pilah.


Yang ni..masa pembentangan site analysis. Tapak project terletak di Jalan Sultan Ismail, Kuala Lumpur.


Ya. Yang ni masa berjimba di jeti Pantai apa ntah. *kat PD banyak sangat pantai lol.


Sewaktu site analysis di Shah Alam dalam subject landscape design.



Pembentangan hasil kerja lukisan terukur dihadapan wakil-wakil muzium Negeri Sembilan. Mentang-mentang lah tak present bergambo je lebih.


Teammate and our lecture. Thanks for the guidance and supports.. ٩(´0ˆ)۶


Final presentation in diploma which happened last two weeks. Sorry this picture has low quality of pixel. Tulah yang hang dok gatai neves tak tentu pasaipa? Kan dah lupa hamek gamba’.


Kalau korang tengok dari first semester to final, did you realized any changes to my physical state? Haha. Maintain ke gemok or berisi bahagia aman sentosa?

Secara konklusinya kat sini. Best amik architecture ni. Kau tak rasa ke yang kita orang ni banyak berjalan? Ya mostly we are spending 50 percent of our job at outdoor. Yang selebihnya indoor. Theory? Nay. Sikit. Ada tu still ada. Kalau ada hajat nak ambil kos ni, mental mesti kuat dan ada keazaman yang kuat. Once you lost the spirit, semuanya tak menjadi. Lagi satu duit kena banyak as this course needs lot of money..@.@


Memang aku tidak bersemangat pada mula aku masuk poli but then asal aku cakap semuanya ada hikmah? Sebab kalau aku tak masuk poli mungkin aku tidak jumpa dengan mereka. Ya kawan-kawan yang saling membantu time susah dan senang. All the memories I’ll keep tightly. Hamboi ketat gituw. Ada orang kata

CUKUPLAH MENCIPTA KENANGAN MANIS SEBAB SUATU HARI NANTI KAU AKAN MERINDUINYA.

Whoah how sentimental!



Akhir kata dari aku, walaupun aku student architecture, aku still akan tulis tentang cinta. Kau suka tak suka ada aku kisah? Lantaklah..*nada Azlan dalam Oh My English*..


p/s : Any job for me? *winkwink


You Might Also Like

9 comments

  1. kejap ja dah habis kan..congrats..hehe..

    ReplyDelete
  2. A'slm kak,mnarik entry akk ;) btw sya pun bkal student architecture kat poli thun ni,16jun2013 ni saya daftar :) lau x keberatan leh saya tanya srba sdikit dkat akak tentang corse ni??just nk akak bg smangat je kt sya yg bkal student archi ni ,hope akak leh bantu,huhu
    ok soalan sy yg pertama,

    1)lau stdy dlam corse ni mmng trok sngt ke?smpai dgr cite ad yg nk giveup,cmna akak survive ?
    2)dlam corse ni ad bnyak presentation x?means yg presentation dkt dpan classmate tu ,huh sy ni dah la jnis drah gmuruh,taley org ramai2 tgk sya t ase mngelabah,smua bnda x mnjadi hmm,ni kelemahan saya :(
    3)And the third,pluang nak sambung degree lau lpasan dip.senibina dari politeknik tnggi x???hm akak skrg dah kerja or tgh smbung degree skrg ni?U ape yg amek bdak poli corse senibina ni,sya tkot pluang smbung degree tu gelap je,hm
    -Ni jelah soalan sya yg sya rsa pnting untk sya truskan corse ni,sya sgat brharap akak leh bg pencerahan sebaik2nya mengikot experience yg akak dah ad skrg ni,untk bg smangat kat sya bkal student cam akak ni,TQ :D

    ReplyDelete
  3. farhan...wow panjangnya soalan..ahaha. Firstly tahniah sebab masuk polipd. Architecture ni bukan semua org dapat tau. Kiranya adik ni bertuah lah.

    1- Course ni tak teruk pun. Tapi kita yang buat dia nampak teruk. Haha. OKEY je. Kalau adik ada azam yang tinggi dan ada passion InsyaAllah semua jalan. Macam mana survive? Just follow the flow. Yang penting buat sehabis baik.
    2- presentation sangaaaaat bnyak. Haha. Itu wajib. Alah darah gemuruh? Akak dulu pun ada member lagi parah tapi yang mngejutkan semester dua dia dah ok. Sebab dah biasa. Ala don't worry lah alah bisa tegal biasa.
    3- peluang mestilah ada. Cuma nak atau tak nak. Haha. Banyak dah senior sambung belajar kat degree level as long as kita jaga pointer..:D

    goodluck k Farhan. Bulan March nanti akak convo. Kalau ada rezki jumpalah..ahaah.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum akak. Akak boleh bagi nama facebook akk tak? Saya nak tnya pasal kos ni sikit .tolong la saya kak .saya mcm tak yakin la dgn kos ni .

    ReplyDelete
  5. Kos ni memg killer ke? Degree under poli pd dgn kerjasama usm akn study di usm penang ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. killer?. mana ada. Kalau killer tak ada lah arkitek kat Malaysia. Ahahaah. Tak. Dia orang akan study di poli

      Delete

komen je. Tak kena bayar pun. OHOHO