Bila Tiba Pagi Raya..

Saturday, August 25, 2012

Assalamualaikum semua..

Pejam celik pejam celik..eeeh dah raya ke tujuh. Selamat hari Raya semua...
Sibuk bebenor kumpul duit raya sampai tak menyempat nak update. Dapat lagi ke duit raya dah 20 ni?? Eh dapat pulak..>.<


Masa raya pertama hari tu, aku sempat buat something. First trial and the result..btw aku buat blueberry cupcakes..:)

These are the rich, moist blueberry cupcakes yang masam-masam manis and topped with cream cheese frosting.. Konfem korang lupa rendang ketupat nasi impit dan kuah kacang. Itu hyperbola je. Mana boleh tak makan kan. Raya setahun sekali.

I got the recipe from internet and they turn out superb! This recipe is very easy to follow. Happy Baking..

Ingredients
*this recipe will get you about 18 large muffin

1 1/4 cups flour
3/4 cup sugar
1 3/4 teaspoons baking powder
1/4 teaspoon salt
1/3 cup butter
1 egg, beaten
3/4 cup milk
1/2 teaspoon vanilla
2/3 cup blueberries
1/3 cup chopped unblanched almonds, toasted


For the cream cheese frosting

4 cups icing sugar *sifted
6 tablespoons unsalted butter
250g cream cheese, cold

Steps

Ayak bahan kering sekali. 
Potong mentega until mixture resembles coarse crumbs.
Pukul telur dengan bersungguh-sungguh in order to incorporate air supaya ringan.
Kacau telur, susu dan vanilla combine thoroughly.
Campurkan adunan tadi dengan bahan kering dan masukkan blueberry. Aku potong kecil-kecil so tak nampak besar.


Then, spoon the mixture into a paper cases until 2/3 penuh.
Pre-heat 350 darjah dan bakarlah 20 minit or until done.
Untuk cream cheese...
Pukul butter dengan icing sugar on medium speed sampai well mixed.
Masukkan cream cheese all at once. Then terus tukar high speed.
Beat sampai fluffy for 5 minutes.
Jangan overbeat. Nanti it will runny.
Letak dekat atas cupcake yang dah sejuk tadi. Decorate as you wish. I sprinkled the top lovely cupcakes dengan serbuk koko. Wohoo.


Dah siap. Aku sepatutnya guna paper case yang macam nipis tu then haiya dah habis. Mentang-mentang nak raya. Tak pe lah bintang-bintang merah ni not really bad juga kan. Baru letak 3 biji atas meja, lepas solat hari raya hilang LOL. Selamat Hari Raya semua..:D

You Might Also Like

5 comments

  1. nti try la blueberry cheese tart plak..
    nyummy! :D

    ReplyDelete
  2. mmm...nyum2..sy dah lwt blog awak..jemput singgah blog saya ye..:D

    ReplyDelete
  3. scha..boleh boleh..:)
    perjakawawasan..:D
    yin..ari tu aku jalan giant ada. tu pun sikit je tinggl
    ijat..boleh boleh sila lah..:D

    ReplyDelete

komen je. Tak kena bayar pun. OHOHO