Resepi : Beef Kimbap

Sunday, March 09, 2014

Assalamualaikum semua.

Oh Oh Chang Min. Ke Kim Won? Confused!

Nak kata aku rajin pun tak lah jugak. Kadang-kadang dah pukul 10 baru aku bangun. Well biasalah kan weekend. Bila lagi nak menikmatinya kan? Nak dijadikan cerita aku dah lama plan nak buat kimbap ni..Aww Korean sangat tapi disebabkan mood tak sampai tulah yang delay sampai la ni. Aku tak lah nak tunjuk rajin sangat buat bendalah ni. Tapi keinginan yang membuak-buak ..maka dengan keinginan itulah terbitnya entri ni.

Well as all of you know, I'm into Korean food. Tapi tak semua boleh masuk tekak. Ada sesetengah jelah. Aku selalu nampak kat drama-drama pasal kimbap dan akhirnya aku plan untuk buat. Kimbap ni Korean version bagi Japanese Maki. The flavor comes from sesame oil and individually seasoned meats and veggies.

Maybe you’ve seen a Korean drama, ehem where they show a mom waking up early at the crack of dawn to roll, slice, and pack these delicious bites for her kids. Macam 49 days punya cerita dia orang buat masa dating. This is a labor of love..*wink wink but once you have all the ingredients prepped, the assembling goes by pretty quickly, and it’s worth it because it’s like having a well balanced meal in every bite. 


Beef Kimbap Recipe

5 helai rumpai laut kering
Bayam (aku pakai bayam merah)
Lobak merah (di potong panjang)
Timun (di potong panjang)
3 biji telur
Minyak bijan

Minyak zaitun

Ni yang main ingredient ye

Beef Ingredients:
mince beef (pakai yang kecik Ramly)
Bawang putih (dicincang halus)
3 tbsp sos soya
2 tbsp gula
2 tbsp minyak bijan
3 tbsp sos tiram

Rice Ingredients:
3 cups cooked sushi rice (Giant ada jual)
½ tbsp minyak bijan
½ tbsp minyak zaitun
½ tbsp cuka
sedikit bijan ( tak pakai sebab tak ada)


1. Timun

Potong memanjang. Tak payah buat pape sebabnya kita perlukan kerangupan timun ini. Boleh juga digantikan dengan timun Jepun sebab lebih rangup.

2. Lobak merah

Sama juga macam timun cumanya nak bagi rasa, sautee kan dengan olive oil serta seasonkan dengan a couple of pinch of salt. Step aside. Buruk betul bahasa. Hee.

3. Nasi

Tak ada dalam gambar kan? Hehe. Cari sampai dapat.
 Dalam mangkuk yang kecil, masukkan semua bahan-bahan tadi kecuali nasi sampai sebati. Pastu renjis-renjiskan keatas nasi tadi. Let cool.

4. Bayam

Aku saja letak bayam. In some cases tak letak pun tak pe. Aku kan nak jadi macam popeye so advance sikit pakai bayam merah. Biar dramatic sikit kimbap aku ni. Ok untuk bayam, kau boleh rebus atau tumis atau celup. As for me, I fried it sebabnya aku nak kasi rasa yang lain sikit. Squezze out all the excess water since you don't want to banjirkan your kimbap.

5. Telur

Senang je. Dadar kan dia then potong panjang. Well ehem tak semua orang berjaya goreng telur dadar yang rata dan dapatkan permukaan yang cantik untuk dipotong panjang-panjang. Kalau tak berjaya boleh rujuk pada yang pakar *tunjukdirisendiri

6. Daging

Dalam mangkuk, masukkan semua bahan-bahan dan gaul sebati. Marinate kan dia sampai semua flavour menyerap ke dalam daging. Kemudian, fried kan dia sampai masak. Letak lah minyak kan then set aside

# p/s 
kalau boleh buat daging dulu dan nasi yang terakhir. Sequence ni sangat penting which can turn out your kimbap turns superb.
½ tbsp minyak zaitun


 Dah susun elok-elok boleh lah roll kan bamboo mat tu.

 Dah roll dia akan jadi macam ni. Kalau nak nampak berkilat boleh sapu sesame oil kat luar kimbap roll tu.

Yay Tinggal ngap! Serve your kimbap in room temparature. Best eaten in a same day yaw.

Kalau ada sesiapa yang berminat nak cuba boleh la cuba ye. Yang peminat k-pop tu heee. I'm still learning kan, malu pulak nak berkongsi resepi sendiri ahaha. Sekali tak sedap mampos aku. Tapi tekak aku kata sedap, sebab tu aku konfiden update kat blog tauuuuuuuu kemahenn =')

You Might Also Like

4 comments

komen je. Tak kena bayar pun. OHOHO