Boys : Taking Turns to Cook!
Friday, June 14, 2013
Assalamualaikum semua.
14 Jun 2013. Hari
yang baik. Hari Jumaat. Penghulu segala hari.. Alhamdulillah.
MAKANAN. Ia sangat
penting dalam kehidupan kita. Food is my priority sebab tu kebanyakan
gambar yang aku upload kat instagram mostly food. Hey tak ada makanan boleh
mati kot. Sesiapa pun boleh memasak dan tak terkecuali lelaki...
Haha. so true..
Apa yang aku nak share bukan pasal boys, tapi mamamarinara. Boys tu muqadimah je. Hahah. Disebabkan I'm
craving for this kind of dish lepas tengok rancangan Giada at Home dekat
foodnetworkasia, malam tu terus aku terus pergi beli barang nak buat spageti
marinara. Hah memang betul tak sabar kau Jah so inilah hasilnya.
Pasta Marinara
Ingredients
2 sudu minyak zaitun, plus extra to toss.
I biji bawang merah, finely chopped
3 ulas bawang putih, finely chopped
1 biji cili, finely chopped
1 cawan stok ayam
1 prego, aku pakai yang dalam bottle
5 biji tomato crushed
500g spaghetti
500g marinara mix
Cendawan shiitake
Sotong
Udang
Italian Herbs
Dried oregano
Bay leaf
Onions, garlics, chillies, tomatoes, shiitake Mushrooms, bay leaf.
The main reason I
love Marinara becoz the sweetness from the seafood menyerap ke dalam gravy dan
kalau makan...arghhh. Cukup-cukup.
Method
Rebus spaghetti dan toskan.
Panaskan kuali, masukkan minyak zaitun dan tumis bawang putih,
bawang merah, daun bay sehingga naik
bau. Masukkan sotong, dan udang.
Apabila udang bertukar warna merah, masukkan sos traditional tomato
prego dan stok ayam.
Selepas itu, masukkan tomato, cendawan butang, oregano dan
Italian herbs. Kacau sebati.
Apabila menggelegak, masukkan garam dan seasoning secukup
rasa lalu, tutup api.
Selepas itu, letakkan
spaghetti dalam pinggan dan tuang kuah marinara atasnya. Untuk lebih sedap,
taburkan parutan cheese, oregano dan jika mahu pedas bolehlah ditaburkan chilli
flakes atau sos Tabasco. Aku cuma tabur dried oregano. Cheese tak ada jual kt
Econmart *pasar raya terdekat* lah.
Final…Enjoy :D
Try lah masak kat rumah. Hah kan nak dekat
Hari Bapa. So why not masak benda ni untuk bapa korang? Aww sweet sangatt..
Bapa uollss mesti terharu..Makan kat luar je? Makan kat luar memang tak lah
mahal sangat. HA HA HA
So berbalik pada yang
aku cakap mula-mula tadi yang lelaki masak tu.. Okey je kalau nak bersepah asal
kan niat nak masak tu ada...
2 comments
saya reti masak telur jee
ReplyDeletehey i da pandai masak ok duk beijing lame :p
ReplyDeletekomen je. Tak kena bayar pun. OHOHO