Resepi : Strawberry Trifle

Saturday, April 19, 2014

Assalamualaikum semua.


Salam dari SA untuk semua wahai pembaca belogku. Haih kata nak update pasal konvo ni pasal makanan pulak?? Sebenarnya memang macam tu lah kekdahnya. Since ada requested dari hamba Allah ni sebab tulah aku update belog pasal resepi. Hoi jangan risau.. anda masih di belog yang sama. Kuikui.

Semua orang suka makan. Ya. Kau jangan nak geleng Ali tapi tulah hakikatnya. Untuk resepi kali ni, TRIFLES. Ok aku tahu ramai yang macam pernah dengar or dah tahu dan rasa naik menyampah bila aku kongsi resepi yang semua orang tahu. Betul. OH AKAK! trifles ni bukan kastard trifles tau. So scroll sampai bawah baru tahu. Never jump into conclusion okeh. *bajet marah..ahaha


I really want to try something new. Trifles Malaysia ni macam dah selalu sangat makan dan dah ramai yang share resepi melalui belog so aku trylah  buat English Trifles. Resepi aku ambil dari spicy ice cream.  Hem hem pedas sangat ais krim dia..


Strawberry Trifle Recipe

Strawberry Jelly

2 ½ sudu gelatine
1 cawan air perisa strawberi (aku pakai strawberi original)
¼ gula kastor
6 biji strawberi (sliced kan)

Untuk buat base bagi trifle ni, letakkan gelatine dan air/jus strawberi dalam mangkuk dan kacau. Letak tepi, biar dia menyerap sebati dengan air tu. Sementara tu, panaskan air dengan gula. Bila dah boiled, tutup api masukkan campuran gelatine tadi. Biarkan sejuk macam dalam 20 minit cam tu. Strawberi yang dah di slice tadi korang boleh susun dalam glass yang korang nak serving. Tuang jelly tadi dan boleh simpan dalam fridge satu jam.

p/s : kalau nak senang beli je jelly yang dah siap. Aku buat dua. Base aku pakai yang ni. Nanti ada satu layer atas sponge kek aku pakai jelly yang instant jenama nona tu. Biar rasa dia complicated sikit. Hemm macam hidup korang sekarang. Hahaa.

Sponge Cake

Boleh beli kek span kegemaran kat mana-mana kedai. Kalau nak serve dalam gelas make sure you cut circles the same diameter as your serving glass. Letak baik-baik atas jelly.

Vanilla Custard

2 cawan fresh milk
1 sudu kecil vanilla essence
1 sudu unsalted butter
5 biji kuning telur
¼ gula kastor (ikut korang nak manis mana)
1 sudu tepung jagung

Panaskan saucepan. Masukkan fresh milk dan vanilla. Matikan bila dan menggelegak. Masukkan kuning telur, gula dan tepung jagung dalam bekas yang lain and whisk to combine. Perlahan-lahan tuang susu yang panas tadi dalam adunan telur, gula dan tepung jagung. Return mixture dalam saucepan, kacau with low heat lebih kurang 6-8 minit. Then masukkan butter. Bila mixture dah pekat (masukkan sudu custard tu melekat) tutup api biarkan sejuk and you can spoon the custard on top of your trifle. Letak dalam fridge at least dua jam.

To Serve

Bolehlah arrange strawberries on top your triffle k. Peach? Boleh tapi lari tema la kan.. :D



Selamat mencuba….



You Might Also Like

6 comments

  1. alia.. ahahahahah
    hanmsfrah..cubalah.eheeeem

    ReplyDelete
  2. Asking questions are genuinely nice thing if you are not understanding something completely, however this paragraph gives nice understanding yet.


    Visit my web site ... CinthiaGMangram

    ReplyDelete
  3. I was more than happy to uncover this web site. I need to
    to thank you for your time for this fantastic read!! I definitely
    enjoyed every bit of it and i also have you saved as a favorite to look at new
    things on your blog.

    Here is my page: EveretteDDashnaw

    ReplyDelete

komen je. Tak kena bayar pun. OHOHO